Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy go na sicie i przelewamy zimną wodą.
Obrane ogórki kroimy w mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, cebulkę siekamy w kostkę. Suszone pomidory drobno kroimy. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Owoc obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i kropimy sokiem z cytryny.
Przygotowujemy dressing. Do 4 łyżek oliwy dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i drobno posiekany czosnek. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie mieszamy.
W misce umieszczamy makaron, awokado, osączoną soczewicę, pomidory świeże i suszone, ogórki, cebulkę. Sałatkę polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Podajemy.
Napisz komentarz