
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Mąkę siekamy z 2 żółtkami, zimnym masłem oraz 1/2 łyżeczki soli. Zagniatamy kruche ciasto – jeśli jest zbyt sypkie, dodajemy 1 łyżkę zimnej wody. Schładzamy przez 30 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim natłuszczone foremki do mini tart. Gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez około 10 minut. Nie powinny się mocno zrumienić.
Buraczki podsmażamy na oliwie z czosnkiem. Doprawiamy octem balsamicznym, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Dodajemy żurawinę i odstawiamy do przestudzenia.
Plastry boczku pieczemy w 180 stopniach aż będą rumiane, a gdy ostygną, kruszymy lub kroimy na drobne kawałki.
Podsmażone buraczki mieszamy z kremówką i żółtkiem. Tak przygotowany farsz przekładamy na podpieczone spody. Na wierzchu kruszymy kozi ser. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach C. Przed podaniem posypujemy bekonem.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej