Your browser does not support JavaScript! Tartaletki z buraczkami, kozim serem, żurawiną i bekonem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 200 g mąki pszennej

  • 100 g masła

  • 3 żółtka

  • 2 ząbki czosnku

  • 30 g plastrów bekonu

  • 30 g suszonej żurawiny

  • 100 g koziego sera twarogowego

  • 100 ml śmietanki kremówki

  • 20 ml octu balsamicznego

  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • sól i pieprz

  • 20ml oliwy

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)


Przygotowanie

1

Tartaletki z buraczkami, kozim serem, żurawiną i bekonem - Krok 1

Mąkę siekamy z 2 żółtkami, zimnym masłem oraz 1/2 łyżeczki soli. Zagniatamy kruche ciasto – jeśli jest zbyt sypkie, dodajemy 1 łyżkę zimnej wody. Schładzamy przez 30 minut w lodówce.

2

Tartaletki z buraczkami, kozim serem, żurawiną i bekonem - Krok 2

Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim natłuszczone foremki do mini tart. Gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez około 10 minut. Nie powinny się mocno zrumienić.

3

Tartaletki z buraczkami, kozim serem, żurawiną i bekonem - Krok 3

Buraczki podsmażamy na oliwie z czosnkiem. Doprawiamy octem balsamicznym, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Dodajemy żurawinę i odstawiamy do przestudzenia.

4

Tartaletki z buraczkami, kozim serem, żurawiną i bekonem - Krok 4

Plastry boczku pieczemy w 180 stopniach aż będą rumiane, a gdy ostygną, kruszymy lub kroimy na drobne kawałki.

5

Tartaletki z buraczkami, kozim serem, żurawiną i bekonem - Krok 5

Podsmażone buraczki mieszamy z kremówką i żółtkiem. Tak przygotowany farsz przekładamy na podpieczone spody. Na wierzchu kruszymy kozi ser. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach C. Przed podaniem posypujemy bekonem.

:)

Tartaletki z buraczkami, kozim serem, żurawiną i bekonem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu