Your browser does not support JavaScript! Sałatka meksykańska z kukurydzą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • ½ puszki Mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle

  • 100 g ryżu

  • ½ czerwonej cebuli

  • 2 ogórki gruntowe

  • ½ czerwonej papryki

  • 125 g pomidorków koktajlowych

  • 1 ząbek czosnku

  • 5 gałązek natki pietruszki

  • 5 gałązek oregano

  • Oliwa

  • Sok z cytryny

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Sałatka meksykańska z kukurydzą - Krok 1

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie spulchniamy go widelcem i studzimy.

2

Sałatka meksykańska z kukurydzą - Krok 2

Cebulę siekamy w kostkę. Ogórka obieramy, kroimy w plasterki. Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na pół. Listki oregano i natki pietruszki drobno siekamy. Czosnek drobno kroimy.

3

Sałatka meksykańska z kukurydzą - Krok 3

Przygotowujemy dressing: do 3 łyżek oliwy dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny, czosnek, posiekane oregano, sól i pieprz. Mieszamy do połączenia.

4

Sałatka meksykańska z kukurydzą - Krok 4

W misce umieszczamy ryż, pomidory, paprykę, cebulę, ogórka, natkę pietruszki, odsączoną Mieszankę warzywną Mexico Bonduelle. Wlewamy dressing, mieszamy i podajemy.

:)

Sałatka meksykańska z kukurydzą - Krok 5

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu