
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Przygotowujemy dressing, łączymy wszystkie składniki w miseczce.
Stek z tuńczyka oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej i grillujemy po około 1,5 minuty z każdej strony.
Fasolkę gotujemy 2 minuty we wrzącej osolonej wodzie. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w ćwiartki.
Cebulę kroimy w plasterki i oprószamy solą. Pomidorki kroimy w ćwiartki.
Na talerzach układamy sałatę, fasolkę i cebulę. Dodajemy połówki jajka, fileciki anchois, czarne oliwki i kapary. Na wierzchu układamy kawałki grillowanego tuńczyka. Całość polewamy sosem.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej