
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5-7 minut, aż zmięknie. Następnie odcedzamy i lekko skrapiamy oliwą, aby się nie posklejał.
Fasolę przesmażamy na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy starty czosnek, imbir oraz chili. Gdy fasola zacznie pękać, dodajemy sos sojowy, cukier oraz sok wyciśnięty z limonki i odstawiamy do przestygnięcia.
Rzodkiewki oraz dymkę kroimy cienko.
Do przestudzonej fasoli dodajemy makaron oraz wszystkie warzywa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej