
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Por kroimy wzdłuż na pół, dokładnie myjemy i dość drobno kroimy.
Pokrojony por przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Osączamy z wody.
Na suchej patelni prażymy orzechy.
Jabłko i wędzonego kurczaka kroimy z kostkę.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy, dodajemy posiekaną natkę, majonez i jogurt. Mieszamy. Posypujemy orzechami.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej