
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie studzimy.
Salami kroimy w paseczki, paprykę, szczypiorek i cebulkę drobno siekamy.
Przygotowujemy dressing: 2 łyżki oliwy łączymy łyżeczką z sokiem z cytryny i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem.
W misce umieszczamy ugotowany ryż, osączoną fasolę, kukurydzę, czerwoną cebulę, paprykę, salami, szczypiorek. Dodajemy dressing musztardowy, mieszamy. Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce 30 minut.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej