Krok 1: Przepis na naleśniki po meksykańsku zacznij od wbicia do miski jajek. Następnie dodaj mąkę, mleko, szczyptę soli i łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszaj składniki, aby powstało ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw na 10 minut, a następnie usmaż cienkie naleśniki na patelni z nieprzywierającą powłoką.
Krok 2: Kurczaka ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem gałązki natki pietruszki i szczypty oregano przez około 10 minut. Gdy mięso ostygnie, trzeba pokroić je na drobne kawałki.
Krok 3: Na połowie oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulę z połową przeciśniętego przez praskę czosnku. Gdy cebula zmięknie, dodaj pokrojone mięso i mieszankę Mexico Bonduelle. Podlej wywarem z gotowania kurczaka, by nadać daniu odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku solą, pieprzem, kminem rzymskim i płatkami chili.
Krok 4: Na reszcie oliwy przesmaż pomidory pelati z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy odparują, dopraw oregano, solą i pieprzem.
Krok 5: Na każdym naleśniku rozłóż porcję gorącego farszu. Posyp startym żółtym serem i złóż naleśnik w trójkąt lub zroluj. Podawaj z pomidorami i świeżą natką pietruszki, co wzbogaci smak i doda świeżości.
Krok 6: Twoje naleśniki meksykańskie z kurczakiem są gotowe!
Napisz komentarz