Your browser does not support JavaScript!

Naleśniki z kurczakiem po meksykańsku

Składniki

  • 1 puszka Mieszanki meksykańskiej Mexico Bonduelle 212 ml
  • 400 g pomidorów pelati bez skórki
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 200 ml mleka
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g żółtego sera
  • 75 ml oliwy
  • 50 g cebuli
  • 2 duże jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • po ½ łyżeczki płatków chili, oregano i kminu
  • rzymskiego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • Sól i pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Naleśniki z kurczakiem po meksykańsku - Krok 1

2 jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli oraz łyżkę oliwy dokładnie mieszamy lub ubijamy mikserem na ciasto o gęstości śmietany. Odstawiamy na 10 minut, a następnie smażymy cienkie naleśniki na patelni z nieprzywieralną powłoką.

2.

Naleśniki z kurczakiem po meksykańsku - Krok 2

Kurczaka gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody z gałązką natki pietruszki, oraz szczyptą oregano około 10 minut. Gdy mięso jest ugotowane, kroimy je drobno.

3.

Naleśniki z kurczakiem po meksykańsku - Krok 3

Na połowie oliwy przesmażamy posiekaną cebulę z połową posiekanego czosnku. Gdy zmiękną dodajemy drobno pokrojone mięso i mieszankę Mexico Bonduelle. Podlewamy niewielką ilością wywaru, w którym gotował się kurczak. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz kminem rzymskim i płatkami chili.

4.

Naleśniki z kurczakiem po meksykańsku - Krok 4

Na pozostałej oliwie przesmażamy pomidory z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy odparują, doprawiamy oregano, solą i pieprzem do smaku.

5.

Naleśniki z kurczakiem po meksykańsku - Krok 5

Na każdym naleśniku układamy po porcji gorącego farszu z kurczakiem. Posypujemy startym serem i składamy lub rolujemy. Podajemy z pomidorami i natką pietruszki.

Smacznego!

Naleśniki z kurczakiem po meksykańsku

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.