
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
Fasolę, kukurydzę i cieciorkę osączamy z zalewy.
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
W salaterce mieszamy ketchup, ocet, oliwę oraz sól i pieprz.
Do dressingu dodajemy warzywa i mieszamy.
Do sałatki wkładamy pojedyncze listki sałaty.
I gotowe!
Cieciorka, znana także pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana była tam już ponad 8000 lat temu. Stamtąd trafiła do Europy, gdzie w obszarze śródziemnomorskim była po raz pierwszy uprawiana ok. 5000 lat temu. Uwielbiana przez Greków, Egipcjan i Rzymian, cieciorka trafiła na talerze całego świata dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom. Dzisiaj ciecierzyca jest uprawiana głównie w Indiach, Turcji, Pakistanie, Chinach, Meksyku i Etiopii. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej