
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Na tej samej patelni smażymy na łyżce oliwy porwany rozmaryn z ząbkiem czosnku, aż listki staną się chrupiące. Wyjmujemy rozmaryn i czosnek. Oliwę zostawiamy.
Z żurawiny, octu oraz reszty oliwy przygotowujemy dressing. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na rozmarynowej oliwie podgrzewamy 6 minut Kaszetkę z dynią Bonduelle, a następnie mieszamy z posiekanymi orzechami.
Na talerzach układamy po porcji rukoli. Posypujemy ją drobno posiekaną cebulą. Wykładamy kaszę z dynią oraz kawałki sera. Całość polewamy żurawinowym sosem i posypujemy chrupiącym rozmarynem.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej