
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Fasola flażoletka przybyła do Europy z Ameryki w XVI wieku. Ta mała blado-zielona fasolka, została pierwszy raz wyhodowana we Francji w XIX wieku przez Gabriela Chevrier. Fasolka ta rośnie w ciepłym klimacie, jest zbierana we wrześniu i październiku, a jej wysokość może sięgać nawet 7 metrów. (więcej)
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Na tej samej patelni smażymy na łyżce oliwy porwany rozmaryn z ząbkiem czosnku, aż listki staną się chrupiące. Wyjmujemy rozmaryn i czosnek. Oliwę zostawiamy.
Z żurawiny, octu oraz reszty oliwy przygotowujemy dressing. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na rozmarynowej oliwie podgrzewamy 6 minut Kaszetkę z dynią Bonduelle, a następnie mieszamy z posiekanymi orzechami.
Na talerzach układamy po porcji rukoli. Posypujemy ją drobno posiekaną cebulą. Wykładamy kaszę z dynią oraz kawałki sera. Całość polewamy żurawinowym sosem i posypujemy chrupiącym rozmarynem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej