Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka miksu fasoli z cieciorką Bonduelle 425 ml

  • 300 g kalafiora

  • 200 g młodej marchewki

  • 200 g ryżu (np. basmati)

  • 170 g czerwonej papryki

  • 50 ml oliwy

  • 2 dymki

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • Sól i pieprz

  • Dowolny ostry sos chili do podania

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Szybki ryż z warzywami - Krok 1

Ryż zalewamy 500 ml gorącej wody. Oprószamy solą, dodajemy 15 ml oliwy i gotujemy pod przykryciem około 12 minut lub do momentu, aż cały płyn się wchłonie. Zdejmujemy z ognia i mieszamy ryż widelcem.

2

Szybki ryż z warzywami - Krok 2

Kalafior i marchewkę gotujemy krótko w osolonym wrzątku. Powinny być jędrne i chrupiące.

3

Szybki ryż z warzywami - Krok 3

Paprykę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie.

4

Szybki ryż z warzywami - Krok 4

Do papryki dodajemy osączoną z zalewy fasolę i przesmażamy razem 2-3 minuty.

5

Szybki ryż z warzywami - Krok 5

Dodajemy ryż oraz marchewkę z kalafiorem. Całość podgrzewamy. Na koniec posypujemy danie dymką i natką pietruszki oraz skrapiamy ostrym sosem chili.

:)

Szybki ryż z warzywami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu