Your browser does not support JavaScript!

Szybki ryż z warzywami

Składniki

  • 1 puszka miksu fasoli z cieciorką Bonduelle 425 ml
  • 300 g kalafiora
  • 200 g młodej marchewki
  • 200 g ryżu (np. basmati)
  • 170 g czerwonej papryki
  • 50 ml oliwy
  • 2 dymki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Sól i pieprz
  • Dowolny ostry sos chili do podania

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Szybki ryż z warzywami - Krok 1

Ryż zalewamy 500 ml gorącej wody. Oprószamy solą, dodajemy 15 ml oliwy i gotujemy pod przykryciem około 12 minut lub do momentu, aż cały płyn się wchłonie. Zdejmujemy z ognia i mieszamy ryż widelcem.

2.

Szybki ryż z warzywami - Krok 2

Kalafior i marchewkę gotujemy krótko w osolonym wrzątku. Powinny być jędrne i chrupiące.

3.

Szybki ryż z warzywami - Krok 3

Paprykę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie.

4.

Szybki ryż z warzywami - Krok 4

Do papryki dodajemy osączoną z zalewy fasolę i przesmażamy razem 2-3 minuty.

5.

Szybki ryż z warzywami - Krok 5

Dodajemy ryż oraz marchewkę z kalafiorem. Całość podgrzewamy. Na koniec posypujemy danie dymką i natką pietruszki oraz skrapiamy ostrym sosem chili.

Smacznego!

Szybki ryż z warzywami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.