Your browser does not support JavaScript! Sałatka warstwowa z jajek, kukurydzy i zielonego groszku - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Sałatka warstwowa z jajek, kukurydzy i zielonego groszku - Krok 1

Ugotować jajka na twardo.

2

Sałatka warstwowa z jajek, kukurydzy i zielonego groszku - Krok 2

Cykorię umyć, wyciąć piętki i porwać liście na kawałki. Osączyć kukurydzę z groszkiem z zalewy. Pokroić szynkę w kostkę. Jajka obrać i również pokroić w kostkę. Posiekać szczypiorek.

3

Sałatka warstwowa z jajek, kukurydzy i zielonego groszku - Krok 3

Wymieszać majonez z jogurtem. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

4

Sałatka warstwowa z jajek, kukurydzy i zielonego groszku - Krok 4

W szklanych naczyniach układać warstwami: cykorię, kukurydzę z groszkiem, jajka, szczypiorek, szynkę i ponownie kukurydzę z groszkiem. Polać sosem majonezowym. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

:)

Sałatka warstwowa z jajek, kukurydzy i zielonego groszku

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Warzecha

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu