
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Ryż gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku.
Cebulę kroimy w piórka, mango i awokado obieramy i kroimy w kostkę. Czarną fasolę osączamy i płuczemy na sicie.
Oliwę mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem do uzyskania jednolitej emulsji. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Ryż mieszamy z mango i awokado. Polewamy przygotowanym sosem i mieszamy. Na dnie salaterki układamy porwane liście sałaty, a na nich sałatkę. Posypujemy piórkami cebuli.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej