
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Bób gotujemy we wrzątku przez 2-3 minuty. Następnie obieramy ze skórek.
Śmietankę lekko ubijamy z oliwą, solą, pieprzem, skórką otartą z ½ cytryny i posiekaną miętą (kilka listków zostawiamy do dekoracji).
Do śmietanki dodajemy poszarpaną mozzarellę. Mieszamy.
Na dnie salaterki układamy sałatę, wysypujemy bób i groszek. Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli i polewamy sosem ze śmietanki. Dekorujemy miętą i podajemy.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej