
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Cebulkę siekamy w piórka. Ogórki i rzodkiewki kroimy w plasterki. Pomidorki kroimy na pół. Liście sałaty myjemy i osuszamy.
Odcinamy końce od fasolki i wyrzucamy. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Mięso kroimy w nieduże kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Smażymy mięso przez kilka minut, aż przestanie być różowe w środku. Odkładamy mięso do miseczki.
Na liściach sałaty układamy mięso, pomidory, ogórka, fasolę szparagową, fasolę czerwoną, cebulę, rzodkiewki. Podajemy.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej