
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Z oliwy, miodu, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotowujemy sos do sałatki.
Kaszetki gotujemy ok. 8 minut w lekko osolonym wrzątku. Następnie przelewamy zimną wodą, osączamy i wsypujemy do miski.
Orzeszki prażymy na suchej patelni.
Kaszę mieszamy z umytą i osuszoną rukolą oraz dressingiem.
Sałatkę posypujemy pokruszoną fetą i uprażonymi orzeszkami.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej