Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • Kaszetka z burakiem Bonduelle 160 g

  • 120 g fety

  • 100 g rukoli

  • 70 ml oliwy EV

  • 25 g orzeszków pinii lub migdałów w słupkach

  • 25 ml płynnego miodu

  • Sok z ½ cytryny

  • Sól i pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Sałatka z burakiem, fetą i rukolą - Krok 1

Z oliwy, miodu, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotowujemy sos do sałatki.

2

Sałatka z burakiem, fetą i rukolą - Krok 2

Kaszetki gotujemy ok. 8 minut w lekko osolonym wrzątku. Następnie przelewamy zimną wodą, osączamy i wsypujemy do miski.

3

Sałatka z burakiem, fetą i rukolą - Krok 3

Orzeszki prażymy na suchej patelni.

4

Sałatka z burakiem, fetą i rukolą - Krok 4

Kaszę mieszamy z umytą i osuszoną rukolą oraz dressingiem.

5

Sałatka z burakiem, fetą i rukolą - Krok 5

Sałatkę posypujemy pokruszoną fetą i uprażonymi orzeszkami.

:)

Sałatka z burakiem, fetą i rukolą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu