
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Cebulę kroimy w piórka.
Granata kroimy i wyciągamy pestki. Usuwamy błonki.
Sałatę radicchio kroimy na większe kawałki.
Jogurt mieszamy z miodem, makiem i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu układamy radicchio, buraczki, cebulkę i posypujemy granatem. Polewamy dressingiem. Podajemy od razu.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej