
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Do niewielkiego słoiczka wlewamy sok z cytryny, dodajemy musztardę, cukier, sól, pieprz i oliwę. Zakręcamy i wstrząsamy aż powstanie sos. Odstawiamy.
Łodygi selera obieramy obieraczką do warzyw.
Seler kroimy dość cienko razem z listkami, fasolkę odcedzamy z zalewy i płuczemy.
Pomidorki kroimy na połówki.
Mieszamy selera z fasolką i pomidorkami, skrapiamy dressingiem. Przekładamy na talerz. Na górze układamy cząstki tuńczyka.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej