
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
W Bonduelle wiemy, jak ważne jest dbanie o zdrowie i planetę, dlatego nasza kukurydza jest Bez pozostałości pestycydów. Oferujemy naszym konsumentom podwójną gwarancję Bonduelle: dbanie o najwyższą jakość naszych warzyw i zobowiązanie do promowania zrównoważonego rolnictwa, aby jak najlepiej wykorzystać naturę, nie szkodząc jej. (więcej)
Migdały prażymy na suchej patelni, a następnie odkładamy na talerzyk.
Na tę samą patelnię wsypujemy osączoną z zalewy kukurydzę. Dodajemy 30 g cukru oraz sok wyciśnięty z ½ cytryny. Przesmażamy, aż cukier się skarmelizuje. Studzimy.
Formę wykładamy zwilżonym pergaminem. Herbatniki miksujemy z ⅔ migdałów. Dodajemy roztopione masło. Mieszamy i wypełniamy dno foremki. Schładzamy.
Żelatynę namaczamy w 50 ml śmietanki. Gdy spęcznieje, lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Uważamy, żeby nie zagotować żelatyny.
200 ml kremówki ubijamy na sztywno z 100 g cukru. Do ubitej śmietany dodajemy partiami twaróg sernikowy i mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy lub cukier oraz rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy. Dodajemy większą część karmelizowanej kukurydzy i przelewamy do foremki. Schładzamy do całkowitego stężenia. Przed podaniem dekorujemy kukurydzą i migdałami.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej