Your browser does not support JavaScript!

Waniliowy sernik na zimno z karmelizowaną kukurydzą i migdałami

Składniki

  • 1 opakowanie Kukurydzy Złocistej Bonduelle 212 ml (2×106 ml)
  • 600 g twarogu na sernik
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 130 g cukru
  • 100 g migdałów w słupkach
  • 80 g herbatników
  • 75 g masła
  • 20 g żelatyny w proszku
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
  • Sok z ½ cytryny

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Waniliowy sernik na zimno z karmelizowaną kukurydzą i migdałami - Krok 1

Migdały prażymy na suchej patelni, a następnie odkładamy na talerzyk.

2.

Waniliowy sernik na zimno z karmelizowaną kukurydzą i migdałami - Krok 2

Na tę samą patelnię wsypujemy osączoną z zalewy kukurydzę. Dodajemy 30 g cukru oraz sok wyciśnięty z ½ cytryny. Przesmażamy, aż cukier się skarmelizuje. Studzimy.

3.

Waniliowy sernik na zimno z karmelizowaną kukurydzą i migdałami - Krok 3

Formę wykładamy zwilżonym pergaminem. Herbatniki miksujemy z ⅔ migdałów. Dodajemy roztopione masło. Mieszamy i wypełniamy dno foremki. Schładzamy.

4.

Waniliowy sernik na zimno z karmelizowaną kukurydzą i migdałami - Krok 4

Żelatynę namaczamy w 50 ml śmietanki. Gdy spęcznieje, lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Uważamy, żeby nie zagotować żelatyny.

5.

Waniliowy sernik na zimno z karmelizowaną kukurydzą i migdałami - Krok 5

200 ml kremówki ubijamy na sztywno z 100 g cukru. Do ubitej śmietany dodajemy partiami twaróg sernikowy i mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy lub cukier oraz rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy. Dodajemy większą część karmelizowanej kukurydzy i przelewamy do foremki. Schładzamy do całkowitego stężenia. Przed podaniem dekorujemy kukurydzą i migdałami.

Smacznego!

Waniliowy sernik na zimno z karmelizowaną kukurydzą i migdałami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.