Your browser does not support JavaScript! Wiosenna malinowa chmurka - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 op. Szpinaku w liściach Bonduelle 400 g

  • 500 g mrożonych malin

  • 500 g śmietanki kremówki 36%

  • 270 g mąki pszennej

  • 250 g mascarpone

  • 200 g cukru

  • 125 ml oleju

  • 20 g cukru waniliowego

  • 4 malinowe galaretki

  • 3 duże jajka

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Wiosenna malinowa chmurka - Krok 1

Szpinak rozmrażamy na sicie. Następnie miksujemy z olejem.

2

Wiosenna malinowa chmurka - Krok 2

Jajka ubijamy z cukrami na puch. Dodajemy zmiksowany szpinak i krótko miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

3

Wiosenna malinowa chmurka - Krok 3

Ciasto wykładamy na blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożoną pergaminem i pieczemy około 20-30 minut w 180℃. Studzimy, a następnie ścinamy wierzch ciasta ostrym nożem. Odciętą część kruszymy.

4

Wiosenna malinowa chmurka - Krok 4

4 galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody. Studzimy.

5

Wiosenna malinowa chmurka - Krok 5

Do galaretek dodajemy maliny bez rozmrażania. Gdy całość zacznie tężeć, wylewamy na ciasto. Śmietankę ubijamy z mascarpone i wykładamy na galaretkę. Całość posypujemy odłożonymi wcześniej okruchami i schładzamy.

:)

Wiosenna malinowa chmurka

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu