
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- średnie
Szpinak rozmrażamy na sicie. Następnie miksujemy z olejem.
Jajka ubijamy z cukrami na puch. Dodajemy zmiksowany szpinak i krótko miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto wykładamy na blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożoną pergaminem i pieczemy około 20-30 minut w 180℃. Studzimy, a następnie ścinamy wierzch ciasta ostrym nożem. Odciętą część kruszymy.
4 galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody. Studzimy.
Do galaretek dodajemy maliny bez rozmrażania. Gdy całość zacznie tężeć, wylewamy na ciasto. Śmietankę ubijamy z mascarpone i wykładamy na galaretkę. Całość posypujemy odłożonymi wcześniej okruchami i schładzamy.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej