Sałatka z halloumi i grillowanymi brzoskwiniami

Sałatka z halloumi, brzoskwiniami i białą fasolą.

Składniki

Składniki:

Składniki na sos:

  • 20 g oliwy,
  • sok z ½ pomarańczy,
  • 15 g musztardy francuskiej,
  • sól i pieprz.

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Kuchnia lubi kontrasty i często zestawia ze sobą smaki przeciwstawne: ostry i łagodny, słodki i kwaśny, a w naszej propozycji prostej sałatki z grillowanym serem halloumi, także słodki i słony. Podajemy ją na ciepło, aby wydobyć jeszcze więcej esencji z dojrzałych brzoskwiń. W zestawieniu z lekko chrupiącym i delikatnie ciągnącym się serem o zdecydowanym smaku stworzy duet idealny, bo orzeźwiający i nieoczywisty. Sprawdź, jakie jeszcze dodatki zaproponowaliśmy do sałatki z serem grillowanym!

Przygotowanie

Grillowanie halloumi na patelni.

Krok 1. Halloumi kroimy w grube plastry, brzoskwinie w ćwiartki. Ser i brzoskwinie grillujemy z obu stron na grillu lub patelni grillowej na złoto.

Mieszanie w misce składników na sałatkę.

Krok 2. W misce układamy poszarpaną sałatę, dodajemy grillowane halloumi i brzoskwinie, fasolkę, orzechy laskowe.

Mieszanie składników na sos do sałatki.

Krok 3. Składniki na sos mieszamy, polewamy nimi sałatkę, dekorujemy bazylią.

Polewanie sałatki z grillowanymi brzoskwiniami i halloumi sosem.

•ᴗ• Sałatka z halloumi i grillowanymi brzoskwiniami - gotowe danie.
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20białej%20fasoli%20cannellini%20firmy%20Bonduelle.

Biała Fasola Cannellini Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Biała Fasola Cannellini „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, zup, past, w daniach wegetariańskich i wegańskich.

Prosta sałatka z grillowanym serem halloumi – jakie dobrać dodatki?

Czym jest halloumi? Halloumi to półtwardy ser pochodzący z Cypru wytwarzany zazwyczaj z mleka owczego, ale też mieszanek mleka krowiego, koziego i owczego. Na zimno jest lekko słony, elastyczny, a po usmażeniu lub grillowaniu staje się lekko chrupiący, ciągnący, a smak staje się bardziej intensywny.

Warto wiedzieć, że został wpisany na listę produktów o chronionej nazwie pochodzenia. Jest doskonały jako dodatek do przekąsek, np. sałatki z serem grillowanym. Dobrze komponuje się z ziołami (często wytwarzany jest z dodatkiem mięty), pomidorami (świeżymi i suszonymi), ale też z owocami.

W naszej propozycji sałatki z halloumi zdecydowaliśmy się podbijać wszelkie kontrasty, które sprawiają, że danie to jest ciekawsze. To nie tylko połączenie smaku słonego i słodkiego, ale też konsystencji soczystych brzoskwiń i elastycznego, a miejscami też chrupkiego sera oraz mięciutkiej fasoli. Dodaliśmy też chrupkie orzechy – źródło zdrowych tłuszczów. Aby jeszcze zintensyfikować ich smak i zapach, warto podprażyć je na suchej patelni. Do sałatki z grillowanym serem halloumi warto dodaj też świeże zioła. Pasować będzie nie tylko bazylia, ale też mięta, rozmaryn czy świeża melisa o cytrusowym zapachu.

Odkryj więcej przepisów na grilla >>> 

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sałatka ze szpinakiem, grillowanym kurczakiem i sosem ziołowym, podana na eleganckim talerzu z świąteczną dekoracją.

Sałatka z wędzonego pstrąga i zielonej fasolki szparagowej z kaparami

Marokańska sałatka z ciecierzycą i chrupiącą soczewicą.

Marokańska sałatka z ciecierzycą i chrupiącą soczewicą

Zdrowa i kolorowa sałatka z rzeżuchą, rzodkiewkami, ciecierzycą i zielonymi warzywami w szarej misce. Idealna propozycja na lekki i odżywczy posiłek.

Sałatka z młodymi ziemniaczkami, szparagami i cieciorką

Zobacz więcej takich przepisów