Kuchnia lubi kontrasty i często zestawia ze sobą smaki przeciwstawne: ostry i łagodny, słodki i kwaśny, a w naszej propozycji prostej sałatki z grillowanym serem halloumi, także słodki i słony. Podajemy ją na ciepło, aby wydobyć jeszcze więcej esencji z dojrzałych brzoskwiń. W zestawieniu z lekko chrupiącym i delikatnie ciągnącym się serem o zdecydowanym smaku stworzy duet idealny, bo orzeźwiający i nieoczywisty. Sprawdź, jakie jeszcze dodatki zaproponowaliśmy do sałatki z serem grillowanym!
Prosta sałatka z grillowanym serem halloumi – jakie dobrać dodatki?
Czym jest halloumi? Halloumi to półtwardy ser pochodzący z Cypru wytwarzany zazwyczaj z mleka owczego, ale też mieszanek mleka krowiego, koziego i owczego. Na zimno jest lekko słony, elastyczny, a po usmażeniu lub grillowaniu staje się lekko chrupiący, ciągnący, a smak staje się bardziej intensywny.
Warto wiedzieć, że został wpisany na listę produktów o chronionej nazwie pochodzenia. Jest doskonały jako dodatek do przekąsek, np. sałatki z serem grillowanym. Dobrze komponuje się z ziołami (często wytwarzany jest z dodatkiem mięty), pomidorami (świeżymi i suszonymi), ale też z owocami.
W naszej propozycji sałatki z halloumi zdecydowaliśmy się podbijać wszelkie kontrasty, które sprawiają, że danie to jest ciekawsze. To nie tylko połączenie smaku słonego i słodkiego, ale też konsystencji soczystych brzoskwiń i elastycznego, a miejscami też chrupkiego sera oraz mięciutkiej fasoli. Dodaliśmy też chrupkie orzechy – źródło zdrowych tłuszczów. Aby jeszcze zintensyfikować ich smak i zapach, warto podprażyć je na suchej patelni. Do sałatki z grillowanym serem halloumi warto dodaj też świeże zioła. Pasować będzie nie tylko bazylia, ale też mięta, rozmaryn czy świeża melisa o cytrusowym zapachu.
Odkryj więcej przepisów na grilla >>>
Napisz komentarz