
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Owoc granatu kroimy na pół. Ostukujemy aby wypadły owoce.
Ser łamiemy na mniejsze kawałki.
Jarmuż siekamy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy kukurydzę oraz połamany na małe kawałki ser.
Drobno siekamy czosnek.
Do miseczki wlewamy 4 łyżki oliwy, łyżkę octu winnego oraz posiekany czosnek. Mieszamy na gładką masę i doprawimy solą oraz pieprzem.
Jarmuż przed podaniem polewamy sosem i posypujemy owocami granatu.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej