Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Sałatka z komosy ryżowej i kukurydzy - Krok 1

Komosę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem 7-8 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 5 minut. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

2

Sałatka z komosy ryżowej i kukurydzy - Krok 2

Ugotowaną i dobrze osączoną z wody komosę przesypujemy do miski, dodajemy kukurydzę. Mieszamy.

3

Sałatka z komosy ryżowej i kukurydzy - Krok 3

Do małej miseczki ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Dodajemy sól i pieprz. Mieszając energicznie widelcem, dolewamy stopniowo oliwę. Odstawiamy.

4

Sałatka z komosy ryżowej i kukurydzy - Krok 4

Dymkę i natkę pietruszki siekamy średnio drobno. Przesypujemy do miski z komosą.

5

Sałatka z komosy ryżowej i kukurydzy - Krok 5

Na koniec dodajemy porwaną w dłoniach rukolę i polewamy dressingiem. Mieszamy i podajemy.

:)

Sałatka z komosy ryżowej i kukurydzy

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu