
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Komosę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem 7-8 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 5 minut. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Ugotowaną i dobrze osączoną z wody komosę przesypujemy do miski, dodajemy kukurydzę. Mieszamy.
Do małej miseczki ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Dodajemy sól i pieprz. Mieszając energicznie widelcem, dolewamy stopniowo oliwę. Odstawiamy.
Dymkę i natkę pietruszki siekamy średnio drobno. Przesypujemy do miski z komosą.
Na koniec dodajemy porwaną w dłoniach rukolę i polewamy dressingiem. Mieszamy i podajemy.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej