
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Komosę ryżową zalewamy zimną wodą ok. 1 cm powyżej poziomu komosy. Solimy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15-20 min.
Na suchej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek.
W słoiku łączymy oliwę, miód, sok z cytryny i sól. Zamykamy i potrząsamy w celu połączenia się składników.
Siekamy migdały, miętę i ser feta.
Łączymy ugotowaną komosę, podsmażony boczek, odcedzony groszek, posiekaną miętę, migdały i ser, całość polewamy dressingiem cytrynowym.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej