
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Pierś z kurczaka kroimy w cząstki, marynujemy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie chcemy tyle czekać, możemy od razu zacząć smażyć.
Do naczynia z kurczakiem dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Mięso smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
W misce przygotowujemy podartą sałatę oraz kukurydzę z groszkiem. Dodajemy kurczaka.
Sałatkę podajemy z mocno schłodzonym sosem.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej