
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Gorgonzolę kruszymy do miski. Dodajemy kwaśną śmietanę i rozdrabniamy widelcem.
Dodajemy kremówkę i mieszamy.
Dodajemy skórkę otartą z ½ cytryny i sok do smaku.
Dodajemy osączony z zalewy groszek. Doprawiamy do smaku pieprzem cytrynowym i solą, jeśli to konieczne. Podajemy ze świeżymi warzywami.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej