
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Komosę przygotować w bulionie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ewentualnie zwiększyć ilość bulionu.
Rzodkiewki pokroić w półplasterki, groszek osączyć z zalewy. Szpinak opłukać.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Przygotować sos. Czosnek obrać, drobno posiekać. Natkę i koperek również drobno posiekać. Wymieszać z sokiem z cytryny i olejem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W dużej misce wymieszać z sosem komosę, sos, szpinak, rzodkiewki i groszek.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej