Your browser does not support JavaScript! Sałatka z trzema fasolkami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)


Przygotowanie

1

Sałatka z trzema fasolkami - Krok 1

Fasolkę wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy 3 minuty do miękkości, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

2

Sałatka z trzema fasolkami - Krok 2

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Studzimy.

3

Sałatka z trzema fasolkami - Krok 3

Ser, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę.

4

Sałatka z trzema fasolkami - Krok 4

Łączymy oliwę, sok z cytryny i oregano. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

5

Sałatka z trzema fasolkami - Krok 5

W misce łączymy makaron, czerwoną fasolę, fasolę szparagową, cieciorkę, cebulę, ser i ogórek. Wlewamy dressing i mieszamy. Przed podaniem warto schłodzić sałatkę 15 minut w lodówce.

:)

Sałatka z trzema fasolkami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu