
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Siekamy papryki, rzodkiewkę, natkę pietruszki, papryczkę chili i oliwki.
Przygotowujemy dressing. Mieszamy 1 łyżkę oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę musztardy, sól i pieprz.
Posiekane warzywa łączymy z tuńczykiem i fasolą. Dokładnie mieszamy z dressingiem. Sałatkę najlepiej podawać schłodzoną.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej