
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Chleb rwiemy na niewielkie kawałki. Skrapiamy 10 ml oliwy i wcieramy przeciśnięty czosnek oraz posiekany rozmaryn. Pieczemy około 5-10 minut w 190℃ lub do momentu, aż chleb się zrumieni. Od razu po wyjęciu z pieca posypujemy resztą posiekanych ziół (odkładamy kilka listków bazylii do dekoracji).
Pomidory kroimy na cząstki wielkości kęsa, cebulę w półtalarki, a rzodkiewki w cienkie plasterki.
Oliwę mieszamy z octem, solą i pieprzem.
Do dressingu dodajemy odcedzoną i przepłukaną fasolę, warzywa oraz grzanki. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, by całość się przegryzła.
Sałatkę przekładamy na półmisek i dekorujemy listkami bazylii.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej