Your browser does not support JavaScript! Pieczony łosoś z orzechową fasolką szparagową - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)


Przygotowanie

1

Pieczony łosoś z orzechową fasolką szparagową - Krok 1

Oczyszczony z ości filet łososia kładziemy na pergaminie w żaroodpornej formie. Skrapiamy z wierzchu sosem sojowym, aby przykrył w całości rybę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 200°C.

2

Pieczony łosoś z orzechową fasolką szparagową - Krok 2

Na patelnię wrzucamy mrożoną fasolkę, podsmażamy 3 minuty. Następnie dodajemy posiekany czosnek, chilli oraz olej arachidowy, smażymy minutę.

3

Pieczony łosoś z orzechową fasolką szparagową - Krok 3

Dodajemy masło orzechowe, sos sojowy, sok z cytryny i 2 łyżki wody. Całość dusimy jeszcze 2-3 minuty.

Upieczonego łososia serwujemy z orzechową fasolką i cząstkami cytryny.

:)

Pieczony łosoś z orzechową fasolką szparagową

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu