
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, a następnie kroimy w mniejsze kawałki.
Cebulę siekamy w piórka. Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Koperek drobno siekamy. Kukurydzę osączamy.
Łączymy oliwę, sok z cytryny, musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W misce umieszczamy ziemniaki, odsączonego i podzielonego na kawałki tuńczyka, cebulkę, koperek, kukurydzę, ogórki. Wlewamy dressing. Delikatnie mieszamy. Przed podaniem sałatkę chłodzimy przez pół godziny w lodówce.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej