
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Bulion podgrzewamy. Rozprowadzamy żelatynę do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie bulion wstawiamy do lodówki do momentu aż zacznie żelować.
Schab kroimy w 1cm plastry.
Kukurydzę odcedzamy dokładnie z zalewy. Buraczki i kukurydzę oprószamy solą i pieprzem.
Plastry schabu układamy na półmisku w taki sposób, by zachodziły na siebie. Kukurydzę i buraczki wykładamy pomiędzy plastrami mięsa. Całość zalewamy tężejącym bulionem i wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia. Przed podaniem posypujemy poszarpanym koperkiem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej