Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 75 g Groszku Bonduelle 212 ml (2×106 ml)

  • 140 g mąki pszennej

  • 125 ml mleka

  • 100 g cukinii

  • 75 g żółtego sera (np. cheddar)

  • 1 zielona część dymki

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki tymianku

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Serowe placki z groszkiem i cukinią - Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ser i cukinię ścieramy na tarce, dymkę drobno siekamy. W mleku rozkłócamy jajko. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników.

2

Serowe placki z groszkiem i cukinią - Krok 2

Do ciasta dodajemy startą cukinię, osączony groszek, posiekaną dymkę oraz starty ser. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy.

3

Serowe placki z groszkiem i cukinią - Krok 3

Łyżką wykładamy po porcji ciasta na blachę wyłożoną pergaminem.

4

Serowe placki z groszkiem i cukinią - Krok 4

Pieczemy placki przez około 20 minut na złoty kolor.

:)

Serowe placki z groszkiem i cukinią

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu