
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ser i cukinię ścieramy na tarce, dymkę drobno siekamy. W mleku rozkłócamy jajko. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników.
Do ciasta dodajemy startą cukinię, osączony groszek, posiekaną dymkę oraz starty ser. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy.
Łyżką wykładamy po porcji ciasta na blachę wyłożoną pergaminem.
Pieczemy placki przez około 20 minut na złoty kolor.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej