Your browser does not support JavaScript!

Serowe placki z groszkiem i cukinią

Składniki

  • 75 g Groszku Bonduelle 212 ml (2×106 ml)
  • 140 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 100 g cukinii
  • 75 g żółtego sera (np. cheddar)
  • 1 zielona część dymki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki tymianku
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Serowe placki z groszkiem i cukinią - Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ser i cukinię ścieramy na tarce, dymkę drobno siekamy. W mleku rozkłócamy jajko. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników.

2.

Serowe placki z groszkiem i cukinią - Krok 2

Do ciasta dodajemy startą cukinię, osączony groszek, posiekaną dymkę oraz starty ser. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy.

3.

Serowe placki z groszkiem i cukinią - Krok 3

Łyżką wykładamy po porcji ciasta na blachę wyłożoną pergaminem.

4.

Serowe placki z groszkiem i cukinią - Krok 4

Pieczemy placki przez około 20 minut na złoty kolor.

Smacznego!

Serowe placki z groszkiem i cukinią

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.