
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Pokrojoną w kostkę cebulę przesmażamy na maśle na złoty kolor.
Do przesmażonej cebuli dodajemy starte jabłko. Smażymy, aż zmięknie.
Dodajemy osączoną z zalewy fasolę i doprawiamy kminkiem i majerankiem. Przesmażamy krótko wszystko razem.
Rozgniatamy fasolę widelcem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy i podajemy z pieczywem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej