
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Odsączoną z zalewy fasolę wrzucamy do pojemnika malaksera. Odkładamy 3 łyżki fasoli do dekoracji. Do reszty dodajemy ocet balsamiczny, posiekany czosnek, sól i pieprz. Miksujemy na nie do końca gładką masę.
Ogórki, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Połowę składników razem z chilli dodajemy do pasty i mieszamy.
Tatar z fasoli przekładamy do miseczki, dekorujemy resztą posiekanej cebuli, pieczarkami, ogórkami i fasolą.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej