Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 opakowanie Mieszanki warzywnej chińskiej Bonduelle

  • 2 ząbki czosnku

  • 2-centymetrowy kawałek imbiru

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • 1/2 limonki

  • 100 g makaronu soba

  • 1 cebulka dymka ze szczypiorem

  • 1 łyżka nasion sezamu

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżeczki melasy z trzciny cukrowej, cukru lub miodu

  • Kilka orzechów nerkowca

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Soba z warzywami po azjatycku - Krok 1

Cebulę siekamy w piórka. Dymkę drobno kroimy. Imbir i czosnek drobno siekamy.

2

Soba z warzywami po azjatycku - Krok 2

Na patelni prażymy sezam na złoto i przesypujemy do miseczki.

3

Soba z warzywami po azjatycku - Krok 3

Przygotowujemy sos – sos sojowy mieszamy z melasą i sokiem z limonki.

4

Soba z warzywami po azjatycku - Krok 4

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i imbir. Smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy mieszankę chińską. Smażymy dalej przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.

5

Soba z warzywami po azjatycku - Krok 5

Kiedy warzywa się smażą, gotujemy makaron soba i odcedzamy.

6

Soba z warzywami po azjatycku - Krok 6

Na patelnię dokładamy makaron, wlewamy sos. Mieszamy i podgrzewamy przez minutę.

7

Soba z warzywami po azjatycku - Krok 7

Kolejno dodajemy prażony sezam i orzechy, posiekaną dymkę. Mieszamy i nakładamy makaron na talerze.

:)

Soba z warzywami po azjatycku

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Fasola Mung pochodzi z Azji i jest tam uprawiana od kilku tysięcy lat. Stamtąd rozprzestrzeniła się na sąsiednie rejony Azji, docierając na przełomie IX i X wieku n.e. do Afryki. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu