
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Cebulę siekamy w piórka. Dymkę drobno kroimy. Imbir i czosnek drobno siekamy.
Na patelni prażymy sezam na złoto i przesypujemy do miseczki.
Przygotowujemy sos – sos sojowy mieszamy z melasą i sokiem z limonki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i imbir. Smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy mieszankę chińską. Smażymy dalej przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
Kiedy warzywa się smażą, gotujemy makaron soba i odcedzamy.
Na patelnię dokładamy makaron, wlewamy sos. Mieszamy i podgrzewamy przez minutę.
Kolejno dodajemy prażony sezam i orzechy, posiekaną dymkę. Mieszamy i nakładamy makaron na talerze.
Fasola Mung pochodzi z Azji i jest tam uprawiana od kilku tysięcy lat. Stamtąd rozprzestrzeniła się na sąsiednie rejony Azji, docierając na przełomie IX i X wieku n.e. do Afryki. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej