Składniki

  • 1 opakowanie Mieszanki warzywnej chińskiej Bonduelle
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 limonki
  • 100 g makaronu soba
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorem
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki melasy z trzciny cukrowej, cukru lub miodu
  • Kilka orzechów nerkowca

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Soba z warzywami po azjatycku - Składniki

Soba z warzywami po azjatycku - Krok 1

Cebulę siekamy w piórka. Dymkę drobno kroimy. Imbir i czosnek drobno siekamy.

Soba z warzywami po azjatycku - Krok 2

Na patelni prażymy sezam na złoto i przesypujemy do miseczki.

Soba z warzywami po azjatycku - Krok 3

Przygotowujemy sos – sos sojowy mieszamy z melasą i sokiem z limonki.

Soba z warzywami po azjatycku - Krok 4

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i imbir. Smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy mieszankę chińską. Smażymy dalej przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.

Soba z warzywami po azjatycku - Krok 5

Kiedy warzywa się smażą, gotujemy makaron soba i odcedzamy.

Soba z warzywami po azjatycku - Krok 6

Na patelnię dokładamy makaron, wlewamy sos. Mieszamy i podgrzewamy przez minutę.

Soba z warzywami po azjatycku - Krok 7

Kolejno dodajemy prażony sezam i orzechy, posiekaną dymkę. Mieszamy i nakładamy makaron na talerze.

Soba z warzywami po azjatycku

•ᴗ• Soba z warzywami po azjatycku

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Pierogi z soczewicą i smażonymi pomidorkami

Pierogi z soczewicą i smażonymi pomidorkami

Placki z cukinii z czerwoną fasolką i fetą

Placki z cukinii z czerwoną fasolką i fetą

Sałatki w liściach sałaty z kukurydzą i posiekaną cebulką w białym naczyniu na rustykalnym drewnianym tle.

Sałata rzymska z kukurydzą i selerem

Zobacz więcej takich przepisów