
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Utrzeć w moździerzu wszystkie przyprawy. Rozbić delikatnie filet z kurczaka na grubość około 2 cm.
Przyciąć kawałek papieru do pieczenia o wymiarach około 20 cm x 20 cm. Posmarować wierzch oliwą i posypać przygotowaną mieszanką przypraw. Umieścić filet z kurczaka na jednej stronie papieru, drugą zaś przykryć mięso od góry.
Rozgrzać suchą patelnię. Ułożyć zawinięte w papier mięso i smażyć na małym ogniu po 5 minut z każdej strony. Flet powinien się lekko przyrumienić.
Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Dodać zawartość opakowania Italian mix. Smażyć, mieszając 5-7 minut. Przyprawić solą i ewentualnie szczyptą przygotowanej przyprawy. Przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć pokrojoną pierś z kurczaka i zaraz podawać.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej