Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • Czarna fasola Bonduelle Porcja na raz (2 x 106 ml)

  • 400 g siekanych pomidorów z puszki

  • 300 g mielonej wołowiny

  • 160 g makaronu spaghetti

  • 2 łyżeczki listków tymianku

  • 2 łyżeczki listków oregano

  • 1 marchewka

  • 1 łodyga selera naciowego

  • 1 białko surowego jajka

  • 1 łyżka bułki tartej lub więcej w razie potrzeby

  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki

  • Kilka listków świeżej bazylii

  • Sól i pieprz do smaku

  • Olej do smażenia

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Spaghetti z pulpecikami wołowymi, selerem naciowym, marchewką i czarną fasolą - Krok 1

Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Seler drobno siekamy.

2

Spaghetti z pulpecikami wołowymi, selerem naciowym, marchewką i czarną fasolą - Krok 2

Do mięsa dodajemy białko, bułkę tartą, tymianek, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy dokładnie dłonią i formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy pulpety i obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy marchewkę i seler, przesmażamy. Wlewamy pomidory, dodajemy porwane listki bazylii, oregano, słodką mieloną paprykę, sól i pieprz do smaku. Gotujemy przez około 10-15 minut do miękkości. Pod koniec dodajemy osączoną fasolę. 

3

Spaghetti z pulpecikami wołowymi, selerem naciowym, marchewką i czarną fasolą - Krok 3

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy.

4

Spaghetti z pulpecikami wołowymi, selerem naciowym, marchewką i czarną fasolą - Krok 4

Na patelnię dodajemy makaron, mieszamy. Danie nakładamy na talerze i dekorujemy świeżymi ziołami.

:)

Spaghetti z pulpecikami wołowymi, selerem naciowym, marchewką i czarną fasolą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu