Your browser does not support JavaScript!

Spaghetti z pulpecikami wołowymi, selerem naciowym, marchewką i czarną fasolą

Składniki

  • Czarna fasola Bonduelle Porcja na raz (2 x 106 ml)
  • 400 g siekanych pomidorów z puszki
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 160 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżeczki listków tymianku
  • 2 łyżeczki listków oregano
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 białko surowego jajka
  • 1 łyżka bułki tartej lub więcej w razie potrzeby
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Spaghetti z pulpecikami wołowymi, selerem naciowym, marchewką i czarną fasolą - Krok 1

Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Seler drobno siekamy.

2.

Spaghetti z pulpecikami wołowymi, selerem naciowym, marchewką i czarną fasolą - Krok 2

Do mięsa dodajemy białko, bułkę tartą, tymianek, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy dokładnie dłonią i formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy pulpety i obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy marchewkę i seler, przesmażamy. Wlewamy pomidory, dodajemy porwane listki bazylii, oregano, słodką mieloną paprykę, sól i pieprz do smaku. Gotujemy przez około 10-15 minut do miękkości. Pod koniec dodajemy osączoną fasolę. 

3.

Spaghetti z pulpecikami wołowymi, selerem naciowym, marchewką i czarną fasolą - Krok 3

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy.

4.

Spaghetti z pulpecikami wołowymi, selerem naciowym, marchewką i czarną fasolą - Krok 4

Na patelnię dodajemy makaron, mieszamy. Danie nakładamy na talerze i dekorujemy świeżymi ziołami.

Smacznego!

Spaghetti z pulpecikami wołowymi, selerem naciowym, marchewką i czarną fasolą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.