
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Seler i marchewkę obieramy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, seler kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy marchewkę i seler, smażymy dalej przez 5 minut.
Wlewamy przecier pomidorowy, mieszamy. Patelnię przykrywamy. Gotujemy przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, dolewamy trochę wody na patelnię.
Kiedy sos się gotuje, wstawiamy do gotowania makaron.
Pod koniec do sosu dodajemy soczewicę, listki bazylii, doprawiamy sos solą oraz pieprzem. Dokładamy odcedzony makaron, mieszamy i nakładamy na talerze.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej