
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 3 minuty, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Kurczaka skrapiamy olejem sezamowym, połową soku z cytryny, oprószamy płatkami chili, solą i pieprzem. Grillujemy na patelni grillowej z obu stron.
Makaron ryżowy doprawiamy sosem sojowym i pozostałym sokiem z cytryny. Dymkę drobno siekamy, rzodkiewki kroimy w plasterki. Sałatę dzielimy na listki.
W zimnej wodzie zanurzamy płaty papieru ryżowego. Gdy zmiękną, układamy na każdym po porcji sałaty, makaronu ryżowego, kukurydzy, dymki, rzodkiewki oraz kurczaka. Zawijamy ściśle i przekładamy do pojemnika na lunch.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej