
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Z cukinii usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki.
Papryki oczyszczamy i kroimy w paski.
Warzywa przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mix fasoli osączamy z większości zalewy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy 2 łyżki oliwy, pokrojone oliwki oraz ¼ startego parmezanu. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tortille smarujemy pastą fasolową, wykładamy po porcji warzyw i posypujemy pozostałym serem. Zawijamy i podajemy lub zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190℃.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej