Your browser does not support JavaScript! Ziemniaki nadziewane warzywami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Sk艂adniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, 偶e...

Marchewka ma ju偶 ponad kilka tysi臋cy lat. Jej ojczyzn膮 s膮 najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wygl膮da艂a i smakowa艂a zupe艂nie inaczej. W staro偶ytno艣ci mo偶na by艂o spr贸bowa膰 bia艂ej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomara艅czow膮, popularn膮 dzisiaj odmian臋. (wi臋cej)

Przygotowanie

Oliw臋 z oliwek podgrzewamy na patelni. Nast臋pnie dodajemy ry偶 z marchewki i broku艂a, posiekan膮 papryczk臋 chili. Ca艂o艣膰 mieszamy, doprawiamy sol膮 i pieprzem. Przygotowane sk艂adniki odstawiamy do wystygni臋cia.

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie lub na parze. Mi臋kkie ziemniaki dzielimy na p贸艂 i wydr膮偶amy 戮 zawarto艣ci. Wydr膮偶ony mi膮偶sz 艂膮czymy z wcze艣niej przygotowanymi warzywami.

Przygotowan膮 mas膮 ziemiaczono-warzywn膮 wype艂niamy po艂贸wki ziemniak贸w i pieczemy w piekarniku przez 10 minut w temp. 180掳C (do momentu podgrzania dania).

Ziemniaki podajemy na ciep艂o jako przystawk臋 lub dodatek do mi臋sa lub ryby. Danie mo偶na przyozdobi膰 wed艂ug uznania pietruszk膮 i papryczk膮 chili.

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Szef Kuchni Tomasz Krake

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i bloger贸w kulinarnych. Jako mi艂o艣nicy r贸偶norodnej kuchni opartej o produkty ro艣linne wierzymy, 偶e ka偶dy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz wi臋cej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejd藕 do sklepu