Your browser does not support JavaScript! Ziemniaki nadziewane warzywami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

Oliwę z oliwek podgrzewamy na patelni. Następnie dodajemy ryż z marchewki i brokuła, posiekaną papryczkę chili. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowane składniki odstawiamy do wystygnięcia.

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie lub na parze. Miękkie ziemniaki dzielimy na pół i wydrążamy ¾ zawartości. Wydrążony miąższ łączymy z wcześniej przygotowanymi warzywami.

Przygotowaną masą ziemiaczono-warzywną wypełniamy połówki ziemniaków i pieczemy w piekarniku przez 10 minut w temp. 180°C (do momentu podgrzania dania).

Ziemniaki podajemy na ciepło jako przystawkę lub dodatek do mięsa lub ryby. Danie można przyozdobić według uznania pietruszką i papryczką chili.

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Szef Kuchni Tomasz Krake

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu