Tatar ze śledzia z buraczkami

Tatar ze śledzia z buraczkami

Składniki

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Tatar ze śledzia to w gruncie rzeczy rodzaj śledziowej sałatki. Ryba i pozostałe składniki są tu jednak drobno pokrojone, dzięki czemu każdy kęs ma zrównoważony smak i żaden z elementów dania nie dominuje nad innymi. Wypróbuj nasz przepis na śledziowego tatara – przygotuj go na wigilię, imprezę sylwestrową, czy inną okazję. Nie zawiedziesz się! Buraki doskonale komponują się ze śledziami, łagodząc słoność filetów swoją delikatną słodyczą. Dodatkowo kapary i ogórki korniszony sprawiają, że danie jest lekko kwaskowe, ostrawe i ma wyrazisty charakter. Wszystkie składniki łączy słodko-ostry sos z musztardy francuskiej i miodu. Palce lizać!

Przygotowanie

Gotowy tatar ze śledzia z buraczkami i kaparami

Sałatka śledziowa z groszkiem

  • Krok 1. Śledzie i ogórki kroimy w drobną kostkę. Drobno siekamy cebulę i dodajemy groszek z puszki.

Sałatka śledziowa z groszkiem i burakami

  • Krok 2. Otwieramy buraki Bonduelle i odsączamy je na sitku. Dodajemy do reszty składników.

Dolewamy sos musztardowy do sałatki śledziowej z groszkiem i burakami

  • Krok 3. Dodajemy musztardę, oliwę, miód, sól i pieprz, mieszamy.

Wieniec na talerzu z sałatki śledziowej - sposób podania

  • Krok 4. Formujemy wieniec, dekorujemy kaparami i natką pietruszki.
•ᴗ• Tatar ze śledzia z buraczkami
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Buraczki w Kostkach Porcja na Raz na Twoją Sałatkę

Buraczki w kostkach Bonduelle „Porcja na raz na Twoją Sałatkę” to dwie, małe puszeczki po 80 g, które są idealnym dodatkiem do Twojej ulubionej sałatki, bez wyrzucania resztek. Dzięki blanszowaniu na parze, a nie w wodzie, charakteryzują się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych.

Tatar ze śledzia – czym się różni od sałatki śledziowej?

Tatar ze śledzia to rodzaj sałatki śledziowej z drobno posiekaną rybką i pozostałymi składnikami. Dzięki temu, że składniki pokrojone są na malutkie kawałki, lepiej się ze sobą mieszają i komponują, tworząc bardziej jednolitą sałatkę zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku.

Dzięki bardziej zwartej konsystencji można także poeksperymentować z podaniem takiego tatara – uformować go w foremkach i wyłożyć na talerze lub tak jak my nadać sałatce kształt świątecznego wieńca. Dzięki temu na świątecznym stole będzie się prezentowała jeszcze atrakcyjniej.

Drobno posiekane składniki dają także możliwość nałożenia sobie mniejszej porcji. To ważne szczególnie w wigilię, gdy na stole piętrzy się 12 dań, a tradycja nakazuje spróbować każdego.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Waniliowy sernik na zimno z karmelizowaną kukurydzą i migdałami

Waniliowy sernik na zimno z karmelizowaną kukurydzą i migdałami

Sałatka warzywna z fasolą i pieczarkami

Sałatka warzywna z fasolą i pieczarkami

Sałatka porowa z wędzonym kurczakiem i kukurydzą z groszkiem

Sałatka porowa z wędzonym kurczakiem i kukurydzą z groszkiem

Zobacz więcej takich przepisów