Your browser does not support JavaScript!

Świąteczne minipizze z zielonymi warzywami

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonej Zupy kremu z zielonych warzyw Bonduelle
  • 300 g mąki pszennej typ 00
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 150 g sera brie
  • 150 ml letniej wody
  • 120 g mozzarelli w zalewie
  • 80 ml oliwy EV
  • 7 g drożdży instant
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ pęczka koperku
  • Kilka gałązek świeżej bazylii
  • Sól, pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Świąteczne minipizze z zielonymi warzywami - Krok 1

Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy cukier i drożdże. Z boku dodajemy sól (nie sypiemy na drożdże!). Stopniowo dodajemy letnią wodę, zarabiając ciasto. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy i zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-45 minut do wyrośnięcia.

2.

Świąteczne minipizze z zielonymi warzywami - Krok 2

Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy lekko mrożone warzywa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy zaczną mięknąć, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.

3.

Świąteczne minipizze z zielonymi warzywami - Krok 3

Wyrośnięte ciasto rozciągamy na oprószonej mąką stolnicy. Wycinamy kształt choinek foremką o wielkości około 10 cm lub ręcznie.

4.

Świąteczne minipizze z zielonymi warzywami - Krok 4

Choinki posypujemy tartą mozzarellą, układamy po plasterku brie i wykładamy po porcji zielonych warzyw na każdą pizzę.

5.

Świąteczne minipizze z zielonymi warzywami - Krok 5

Skrapiamy oliwą i pieczemy około 8-10 minut w 220°C. Na minutę przed końcem pieczenia rozrzucamy niewielkie cząstki świeżej mozzarelli. Upieczone pizze posypujemy dymką, koperkiem, świeżą bazylią i skrapiamy lekko oliwą.

Smacznego!

Świąteczne minipizze z zielonymi warzywami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.