Your browser does not support JavaScript! Świąteczne minipizze z zielonymi warzywami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonej Zupy kremu z zielonych warzyw Bonduelle

  • 300 g mąki pszennej typ 00

  • 150 g tartej mozzarelli

  • 150 g sera brie

  • 150 ml letniej wody

  • 120 g mozzarelli w zalewie

  • 80 ml oliwy EV

  • 7 g drożdży instant

  • 2 dymki

  • 2 ząbki czosnku

  • ½ łyżeczki cukru

  • ½ łyżeczki soli

  • ½ pęczka koperku

  • Kilka gałązek świeżej bazylii

  • Sól, pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)


Przygotowanie

1

Świąteczne minipizze z zielonymi warzywami - Krok 1

Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy cukier i drożdże. Z boku dodajemy sól (nie sypiemy na drożdże!). Stopniowo dodajemy letnią wodę, zarabiając ciasto. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy i zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-45 minut do wyrośnięcia.

2

Świąteczne minipizze z zielonymi warzywami - Krok 2

Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy lekko mrożone warzywa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy zaczną mięknąć, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.

3

Świąteczne minipizze z zielonymi warzywami - Krok 3

Wyrośnięte ciasto rozciągamy na oprószonej mąką stolnicy. Wycinamy kształt choinek foremką o wielkości około 10 cm lub ręcznie.

4

Świąteczne minipizze z zielonymi warzywami - Krok 4

Choinki posypujemy tartą mozzarellą, układamy po plasterku brie i wykładamy po porcji zielonych warzyw na każdą pizzę.

5

Świąteczne minipizze z zielonymi warzywami - Krok 5

Skrapiamy oliwą i pieczemy około 8-10 minut w 220°C. Na minutę przed końcem pieczenia rozrzucamy niewielkie cząstki świeżej mozzarelli. Upieczone pizze posypujemy dymką, koperkiem, świeżą bazylią i skrapiamy lekko oliwą.

:)

Świąteczne minipizze z zielonymi warzywami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu