Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy cukier i drożdże. Z boku dodajemy sól (nie sypiemy na drożdże!). Stopniowo dodajemy letnią wodę, zarabiając ciasto. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy i zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-45 minut do wyrośnięcia.
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy lekko mrożone warzywa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy zaczną mięknąć, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy na oprószonej mąką stolnicy. Wycinamy kształt choinek foremką o wielkości około 10 cm lub ręcznie.
Choinki posypujemy tartą mozzarellą, układamy po plasterku brie i wykładamy po porcji zielonych warzyw na każdą pizzę.
Skrapiamy oliwą i pieczemy około 8-10 minut w 220°C. Na minutę przed końcem pieczenia rozrzucamy niewielkie cząstki świeżej mozzarelli. Upieczone pizze posypujemy dymką, koperkiem, świeżą bazylią i skrapiamy lekko oliwą.
Napisz komentarz