
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Cebulę i paprykę pokroić w półplasterki i podsmażać w głębokiej patelni do miękkości. Dodać przyprawy, chwilę podsmażać, następnie zalać passatą pomidorową i gotować, aż sos się nieco zredukuje.
Dodać czerwoną fasolę, przyprawić solą i pieprzem.
W sosie zrobić 4 wgłębienia, w każde wbić po jajku. Następnie gotować, aż zetną się od spodu i wstawić na chwilę pod górną grzałkę piekarnika, aby ścięły się także z wierzchu.
Podawać z pietruszką i pieczywem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej