
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- łatwe
Piersi kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć ewentualne włókna i tłuszcz. Pokroić wzdłuż na paski.
Wymieszać składniki marynaty: sos sojowy, słodki sos chili, imbir w proszku, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i oliwę. Gotową marynatą natrzeć dokładnie mięso. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Paski kurczaka wyjąć z marynaty i nabić na metalowe szpadki do szaszłyków, zawijając je w harmonijkę. Szaszłyki ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut.
Fasolkę szparagową wrzucić do wrzącej wody i gotować przez około 3 minuty, aż będzie miękka. Odcedzić na sicie i przelać zimną wodą. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do fasolki. Majonez wymieszać z białym winem, sokiem z cytryny i granulowanym czosnkiem.
Na talerze nałożyć porcję fasolki z pieczarkami. Polać przygotowanym sosem majonezowym. Posypać natką pietruszki. Obok ułożyć szaszłyki drobiowe i podawać.
Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej