Piersi kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć ewentualne włókna i tłuszcz. Pokroić wzdłuż na paski.
Wymieszać składniki marynaty: sos sojowy, słodki sos chili, imbir w proszku, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i oliwę. Gotową marynatą natrzeć dokładnie mięso. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Paski kurczaka wyjąć z marynaty i nabić na metalowe szpadki do szaszłyków, zawijając je w harmonijkę. Szaszłyki ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut.
Fasolkę szparagową wrzucić do wrzącej wody i gotować przez około 3 minuty, aż będzie miękka. Odcedzić na sicie i przelać zimną wodą. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do fasolki. Majonez wymieszać z białym winem, sokiem z cytryny i granulowanym czosnkiem.
Na talerze nałożyć porcję fasolki z pieczarkami. Polać przygotowanym sosem majonezowym. Posypać natką pietruszki. Obok ułożyć szaszłyki drobiowe i podawać.
Napisz komentarz