Your browser does not support JavaScript!

Szaszłyki z kurczaka z sałatką z kukurydzy i fasoli

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy złocistej z czerwoną fasolą Bonduelle 212 ml
  • 650 g piersi z kurczaka
  • 70 g cebuli
  • 50 ml oliwy
  • 10 g miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ główki sałaty rzymskiej lub jedna typu baby
  • Sok z ½ cytryny
  • po jednej łyżeczce ostrej i wędzonej słodkiej papryki
  • Sól i pieprz
  • Kilka gałązek tymianku
  • Opcjonalnie: feta do posypania

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Szaszłyki z kurczaka z sałatką z kukurydzy i fasoli - Krok 1
Mięso kroimy w paski. Nacieramy czosnkiem, ostrą i wędzoną papryką, solą, pieprzem i połową oliwy. Odstawiamy na 15 minut do zamarynowania.

2.

Szaszłyki z kurczaka z sałatką z kukurydzy i fasoli - Krok 2

Mięso nabijamy na igły do szaszłyków i grillujemy z obu stron około 6-8 minut w zależności od grubości szaszłyka. Na koniec skrapiamy mięso miodem i posypujemy listkami tymianku (część tymianku odkładamy do sałatki).

3.

Szaszłyki z kurczaka z sałatką z kukurydzy i fasoli - Krok 3

Sałatę rwiemy na kawałki.

4.

Szaszłyki z kurczaka z sałatką z kukurydzy i fasoli - Krok 4

Cebulę kroimy w piórka, skrapiamy sokiem z cytryny. Na koniec mieszamy z sałatą i osączoną z zalewy kukurydzą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i skrapiamy oliwą, możemy również udekorować pokruszoną fetą lub innym słonym serem. Podajemy z szaszłykami.

Smacznego!

Szaszłyki z kurczaka z sałatką z kukurydzy i fasoli

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.