
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Mięso rozbijamy lekko tłuczkiem lub pięścią. Oprószamy solą, pieprzem i ostrą wędzoną papryką.
Przyprawione piersi kurczaka oprószamy mąką z obu stron, a następnie panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z tartym serem grana padano.
Smażymy sznycle na dobrze rozgrzanej patelni, na oliwie lub maśle klarowanym na złoty kolor.
Ogórki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszankę meksykańską Mexico oraz skórkę i sok wyciśnięty z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy ok. 50 ml oliwy.
Smażymy jajka sadzone tak, aby żółtka pozostały płynne. Na talerze wykładamy po porcji salsy. Na niej układamy sznycle z jajkiem.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej