Mięso rozbijamy lekko tłuczkiem lub pięścią. Oprószamy solą, pieprzem i ostrą wędzoną papryką.
Przyprawione piersi kurczaka oprószamy mąką z obu stron, a następnie panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z tartym serem grana padano.
Smażymy sznycle na dobrze rozgrzanej patelni, na oliwie lub maśle klarowanym na złoty kolor.
Ogórki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszankę meksykańską Mexico oraz skórkę i sok wyciśnięty z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy ok. 50 ml oliwy.
Smażymy jajka sadzone tak, aby żółtka pozostały płynne. Na talerze wykładamy po porcji salsy. Na niej układamy sznycle z jajkiem.
Napisz komentarz