Your browser does not support JavaScript!

Sznycel drobiowy z jajkiem i salsą z ogórka i mieszanki meksykańskiej

Składniki

  • 1 puszka Mieszanki meksykańskiej Mexico Bonduelle 425 ml
  • 700 g piersi z kurczaka (ok. 2 duże filety)
  • 350 g zielonych ogórków
  • 125 ml oliwy
  • 75 g sera grana padano
  • 75 g bułki tartej
  • 20 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 dymki
  • 1 limonka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Sznycel drobiowy z jajkiem i salsą z ogórka i mieszanki meksykańskiej - Krok 1

Mięso rozbijamy lekko tłuczkiem lub pięścią. Oprószamy solą, pieprzem i ostrą wędzoną papryką.

2.

Sznycel drobiowy z jajkiem i salsą z ogórka i mieszanki meksykańskiej - Krok 2

Przyprawione piersi kurczaka oprószamy mąką z obu stron, a następnie panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z tartym serem grana padano.

3.

Sznycel drobiowy z jajkiem i salsą z ogórka i mieszanki meksykańskiej - Krok 3

Smażymy sznycle na dobrze rozgrzanej patelni, na oliwie lub maśle klarowanym na złoty kolor.

4.

Sznycel drobiowy z jajkiem i salsą z ogórka i mieszanki meksykańskiej - Krok 4

Ogórki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszankę meksykańską Mexico oraz skórkę i sok wyciśnięty z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy ok. 50 ml oliwy.

5.

Sznycel drobiowy z jajkiem i salsą z ogórka i mieszanki meksykańskiej - Krok 5

Smażymy jajka sadzone tak, aby żółtka pozostały płynne. Na talerze wykładamy po porcji salsy. Na niej układamy sznycle z jajkiem.

Smacznego!

Sznycel drobiowy z jajkiem i salsą z ogórka i mieszanki meksykańskiej

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.