
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- średnie
Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody. Zmiksować z sokiem i skórką z limonki oraz 2 łyżkami oleju.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione masło oraz zmiksowany szpinak.
Do masy szpinakowo-jajecznej dodać w 3 turach mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto przełożyć na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec do „suchego patyczka” – ok. 12 minut w 160°C (termoobieg). Upieczony biszkopt odłożyć do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt odwrócić papierem do góry. Papier do pieczenia zdjąć. Z biszkoptu wykrawać foremką kółka o średnicy ok. 6 cm.
Przygotować krem. Serek połączyć z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki. Dodać kremówkę. Zmiksować do uzyskania sztywnego kremu.
Krem przełożyć do worka cukierniczego lub szprycy i wyciskać rozetki na biszkoptach. Na wierzchu wyłożyć połówki truskawek.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej