Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody. Zmiksować z sokiem i skórką z limonki oraz 2 łyżkami oleju.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione masło oraz zmiksowany szpinak.
Do masy szpinakowo-jajecznej dodać w 3 turach mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto przełożyć na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec do „suchego patyczka” – ok. 12 minut w 160°C (termoobieg). Upieczony biszkopt odłożyć do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt odwrócić papierem do góry. Papier do pieczenia zdjąć. Z biszkoptu wykrawać foremką kółka o średnicy ok. 6 cm.
Przygotować krem. Serek połączyć z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki. Dodać kremówkę. Zmiksować do uzyskania sztywnego kremu.
Krem przełożyć do worka cukierniczego lub szprycy i wyciskać rozetki na biszkoptach. Na wierzchu wyłożyć połówki truskawek.
Napisz komentarz